McWalter.org :: Day of the Tentacle spelen met Windows XP


Introductie

Dit is een handleiding om Day of the Tentacle ("DOTT"), het geweldige spel van Lucasarts, te kunnen spelen met Windows XP.

Je kan de originele CD van DOTT in tweedehandswinkels vinden, en Lucasarts heeft het uitgebracht op CD en (naar ik geloof) ook op DVD-ROM - maar ze hebben het in geen enkel geval aangepast om onder Windows te draaien, en er is wat aanpassingswerk nodig om het goed te doen draaien. Deze instructies gelden voor Windows XP, maar ze zouden ook voor Windows 2000 moeten gelden (het is niet getest).

Windows XP emuleert het tien jaar oude DOS platform zeker niet slecht, ten minste wat betreft gameplay en graphics, maar wat het emuleren van de antieke geluidshardware van die tijd betreft, werkt het niet zo goed. Gelukkig heeft Vlad Romascanu het schitterende VDMSound systeem geschreven, dat de SoundBlaster en MIDI hardware, die DOTT nodig heeft, emuleert.

Setup

Hier volgt hoe je alles moet installeren voor de CD versie van DOTT:
 1. Download VDMSound en installeer het.
 2. Maak een directory c:\dott.cd genaamd. Download deze zip file en pak hem uit in die directory.

  Hierna zou de directory c:\dott.cd er zo moeten uitzien:

  beeld van de directory

 3. Pas de eigenschappen van de snelkoppeling (zie hierboven) aan, zodat ze met jouw installatie overeenkomen. Zorg er voor dat de Cmd Line eigenschap (op het Program tabblad) de correcte waarde voor de locatie van VDMSound bevat, en dat de juiste driveletter van je cd-rom drive ingesteld staat.

  In de screenshot hieronder is VDMSound geïnstalleerd in de default directory en is de cd-rom drive de F: drive.

  beeld van de eigenschappen

Day of the Tentacle XP spelen

Dubbelklik op de Day_of_the_Tentacle snelkoppeling om het spel te spelen. Je zal één klein probleempje meemaken met het spel - nu en dan zal het lijken alsof het spel gaat 'hangen' nadat één van de personages iets gezegd heeft - druk gewoon op de . (punt) toets, en het spel zal gewoon verderlopen.

Het spel opslaan

We zijn er nog niet helemaal uit. Als je je spel tracht op te slaan, met de configuratie zoals hierboven, zal DOTT daar niet in slagen - het probeert op te slaan op de huidige drive, wat de CD is. Ik heb er niet direct een onmiddellijke oplossing voor, daar de DOTT executable ook op diezelfde huidige drive zoekt naar de spelbestanden.

Er is een oplossing, doch die is niet helemaal legaal. Je kan de volledige DOTT directory, samen met het DOTT.EXE bestand, kopiëren naar je harde schijf (naar de C:\DOTT.CD directory in mijn geval). Hierna ziet de C:\DOTT.CD directory er als volgt uit:

beeld van Verkennen van de c:\dott directory

Hierboven heb ik een tweede snelkoppeling gemaakt (Day_of_the_tentacle_local) om de DOTT.EXE executable te draaien, en met D:\DOTT.CD als de werkdirectory. De eigenschappen van de snelkoppeling zouden er ongeveer als volgt moeten uitzien:

beeld van het PIF-editor scherm

Opgeslagen spelletjes worden opgeslaan in de C:\DOTT.CD\DOTT directory. Het enige minpunt is dat de volledige inhoud van de CD nu op je harde schijf staat (zo'n 270 Mb). Met de huidige harde schijven kan dat echter niet zo'n groot probleem zijn.

Credits

Vlad Romascanu heeft VDMSound geschreven, een waarlijk spectaculaire inspanning.
Vlad heeft ook uitgedokterd hoe de DOTT.INI file te tweaken, en hoe het spel te unfreezen door op de punttoets te duwen.
Deze pagina staat onder Copyright © 2002-2011 door W.Finlay McWalter.
De vertaling naar het Nederlands van deze pagina gebeurde door Brecht Yperman.