McWalter.org :: Hvordan du kan spille Day of the Tentacle i XP


Introduksjon

Dette er en veiledning til å kjøre Lucasarts' fortreffelige eventyrspill Day of the Tentacle ("DOTT") under Windows XP.

Du finner DOTT original CD i brukt-butikker, og Lucasarts har gitt det ut på CD nylig - men i alle tilfeller har de ikke gjort det kompatibelt med Windows, generelt trengs litt triksingfor å få det til å fungere skikkelig. Disse instruksjonene viser hvordan dette kan gjøres i Windows XP, men virker sannsynligvis også under Windows2000.

WinXP emulerer den gamle DOS platformen ganske godt når det gjelder spill og grafikk, men strekker ikke til når antikk lyd-hardware blir etterspurt av et DOS-program. Heldigvis har Vlad Romascanu skrevet det uovertrufne VDMSound systemet, som emulerer SoundBlaster og MIDI hardware som DOTT trenger.

Oppsett

Slik setter du opp støtte for DOTT under WinXP:
 1. Last ned VDMSound og installer programmet.
 2. Last ned VDMSound LaunchPad Shell, en tilleggspakke til VDMSound som lar deg konfigurere DOS-emuleringen - den gjør det enkelt å få midi (musikk) til å fungere i DOTT. Du må være Administrator eller ha admin-rettigheter (standard). Installer pakken, og logg deg ut og inn igjen.
 3. Opprett katalogen C:\dott.cd
 4. Kopier hele DOTT-katalogen fra CD-en til katalogen du opprettet på harddisken. Det hele tar 267 MB.
 5. Høyre-klikk på programfilen (hos meg heter den TENTACLE.EXE, før het den DOTT.EXE) og velg "Run with VDMS". Du vil komme inn i en veiviser. Velg "Run with default configuration" og klikk på "Next". Nå vil programmet starte, men uten musikk. Trykk F5 og "Quit" for å avslutte spillet. Vi har fortsatt litt igjen før alt virker som det skal.
 6. Nå skal mappen C:\dott.cd likne på dette:

  directory image

  En VDMS-snarvei (sort ikon) er nå opprettet. Høyreklikk på denne og velg "Properties" eller "Egenskaper".

  properties

  Velg "Change"-knappen øverst til høyre og tast inn bokstaven "g" i "arguments"-feltet. Dette forteller DOTT-programmet at vi vil ha General Midi musikk. Trykk "OK" for å endre programinformasjonen og "OK" igjen for å lagre egenskapene.

  change info

Å spille Day of the Tentacle i XP

Dobbel-klikk den nye (sorte) Tentacle-snarveien for å spille spillet. Det kan hende at du vil oppleve et lite problem mens du spiller - iblant kan det virke som om spillet henger etter at en av figurene har sagt noe - bare trykk på . (punktum) knappen, så vil spillet fortsette som normalt.

Å lagre

At vi kopierte hele spillet fra CD til disk var en "hack", en rask, men ikke optimal løsning. Savegames lagres i C:\dott.cd\DOTT katalogen. Siden hele spillet i utgangspunktet lå på CD'en, som er et særdeles skrivebeskyttet medium, ville det være umulig å lagre noe der.

Credits

Vlad Romascanu skrev VDMSound, som virkelig er et spektakulært tiltak.
Vlad fant også ut hvordan man fikk spillet til å gå videre ved å trykke punktum.
This page er Copyright © 2002-2011 av W.Finlay McWalter.
Siden ble oversatt til norsk og til dels endret and Anders Eggum.